Kamminga & Partners | Aweg 37 | 9718 CW Groningen
Energielabel verplicht per 1 januari 2015 - 04-11-2014

 

Het definitief energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Het label verschilt van het energielabel dat al sinds 2008 verplicht is. In dit artikel leest u wat de verschillen zijn en wat u moet doen om een definitief energielabel te verkrijgen.

Per 1 januari 2015 wordt het definitief energielabel verplicht. Vanaf die datum ontvangen 5 miljoen huiseigenaren in 5 weken tijd een brief met een voorlopige energielabel van de Rijksoverheid. Het voorlopige energielabel is nu ook al te vinden op de website http;//energielabel-checker.rvo.nl.

Voorlopig energielabel

Het voorlopige energielabel moet worden gezien als een indicatie van de energielabelklasse op basis van de bij de overheid reeds bekende gegevens over het pand. Het voorlopig energielabel is NIET voldoende om te voldoen aan de plicht om een label te leveren bij de verkoop of verhuur van een woning. Het voorlopig label dient te worden omgezet in een definitief label.

Definitief energielabel

De woningeigenaar kan vanaf 1 januari 2015 zelf online zijn energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl, bij het aanvragen van een definitief energielabel wordt geregistreerd in hoeverre de volgende energetische maatregelen zijn genomen:

- Type glas leefruimte - Type glas slaapruimte - Gevelisolatie - Dakisolatie - Vloerisolatie - Verwarming - Aparte warmwater voorziening - Ventilatie - Zonnepanelen - Zonneboiler.

Hoewel het ontbreken van het energielabel geen blokkerende werking heeft op het transport bij de notaris, riskeert eenverkoper wel een boete wanneer hij geen definitief energielabel kan overhandigen.

Verkopen met een overdracht na 1 januari 2015

Indien een verkoper begin januari een pand levert, zal hij een energielabel moeten overhandigen op grond van de wet. Zoek nu alvast het voorlopige energielabel op en zorg ervoor dat uw verkoper de benodigde gegevens heeft klaarliggen zodat het definitieve energielabel meteen op 1 januari 2015 kan worden aangevraagd.

Energielabel ook verplicht voor nieuwbouw

Een definitief energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij de oplevering, verkoop of verhuur. Bij de nieuwbouw volstaat de Energie Prestatie Coefficient (EPC) vanaf 1 januari 2015 dus niet meer. De Energie-Index (de uitgebreide opname) wordt dan een vrijwillig instrument. 

 

 


Terug